Bermúdez Arquitectos

Gimnasio del Liceo Frances Louis Pasteur

Bogotá, 1997 | Completed | 1.850 mt² |Gymnasium and roof terrace for the Louis Pasteur French School

Gimnasio LFLP
LFLP Corte A-A
Gimnasio LFLP
Gimnasio LFLP
Gimnasio LFLP
Exterior desde nor-occ LoRes
gimnasio LFLP
gimnasio LFLP
gimnasio LFLP
gimnasio LFLP
gimnasio LFLP
gimnasio LFLP

Design: Daniel Bermúdez Samper

Design Team: Jaime Ruiz, Liliana García, Carlos J. Murcia, José Fulop, Jaime Romero

Structural Engineering: Ruiz Sáenz Cadena

Plumbing: PLINCO S.A.

Electrical Engineering: Delta Ltda.

Construction Management: PAYC S.A.

Photography: Germán Téllez, Enrique Guzmán

The Liceo Francés Louis Pasteur occupies, since 1948, a 1.5 ha lot in the traditional residential quarter La Cabrera, in the northeast of Bogotá. Despite its increased student population now over 2000 children, the school, following its 1989 Master Plan, decided to remain on its historic site. The gymnasium building plays a fundamental part in this effort, taking advantage of the terrain´s steep inclines and creating a harmonious relationship between institutional and residential functions. To articulate with the adjacent preschool building (designed by Fernando Martínez Sanabría), the gymnasium strategically settles into the slope. Thus, neither the view towards the west nor the natural sunlight are taken away from the existing classrooms. At the same time, the fully accessible roof terrace offers a spacious new playground for the children.

Countering vehicular congestion and circulation problems, the building is retroceded to make way for a service driveway running parallel to the main road. The accompanying façade features generous horizontal windows and inclined glass strips that illuminate the interior and offer passers-by a glimpse of the activities going on inside. Towards the southwest, the façade curves inside to give way to a pedestrian entrance and a covered walkway that runs along the gymnasium´s perimeter and distributes to the different parts of the campus.

Given the building is partially underground and its roof is fully accessible, the occupied land is completely given back to the school as usable surface. Despite the intense use of the roof terrace, the main structural elements, spanning 30 by 18 meters over the multipurpose court, appear slender. Towards the slope, the central space is confined by a retaining wall of 34 mts length and 9 mts height, anchored to the soil with tiebacks, whose exposed steel plates generate a rhythmic pattern along the wall.